Essential Facts About Home Insurance

Understanding the basic facts about home insurance is crucial to protecting your investment whether you are a first-time home buyer or an e...

Download WAEC CBT App for Android
Download JAMB CBT App for Android

03/10/2015

MOCK UTME 2015 (CBT) BIOLOGY & Answers

1. Which of the following cell constituents is NOT common in both plants and animals?


(a) Mitochondria (b) Chloroplasts (c) Ribosomes (d) Golgi apparatus


2. The vacuole of a Plant cell is (a) A large empty space (b) Smaller than that of an animal cell (c) Filled with air (d) Surrounded by a membrane


3. The part of the cell solely responsible for respiration is the (a) Nucleus (b) Nucleolus (c) Mitochondria (d) Golgi apparatus


4. Which of the following structure is common to Euglena, white blood cell and Amoeba? (a)Vacuole (b) Cell wall (c) Cell membrane (d) cilia


5. The organelle which eliminates water from the body of the protozoa is (a) Plasma membrane (b) Contractile vacuole (c) Cell wall (d) Protoplasm


6. The ability of organisms to maintain a constant internal environment is known as (a) Diuresis (b) Endosmosis (c) Homeostasis (d) Dialysis


7. Which of the following is an autotrophic mode of nutrition? (a) Chemosynthesis (b) Saprophytism (c) Symbiosis (d) Commensalism


8.The process of anaerobic respiration of yeast in sugar solution is known as (a) Oxidation (b) Fermentation (c)Tissue Respiration (d)Alcohol Production


9. In aerobic respiration, oxidative phosphorylation takes places in (a) Cytoplasm (b) Mitochondria (c) Lysosome (d) Vacuoles


10. Which of the following tissue is not found in the stem and root of monocotyledons? (a) Xylem (b) Pith (c) cambium (d) Cortex


11. Which of the following blood component has greatest affinity for oxygen and carbon dioxide? (a) Blood Plasma (b) Leucocytes (c) Thrombocytes (d) Erythrocytes


12. The loss of water vapour through the aerial part of the plants to the atmosphere is called (a) Respiration (b) Guttation (c) Transpiration (d) Diffusion.


13. Muscles are attached to bones by means of (a) Ligaments (b) Cartilage(c) Synovial fluid (d) Tendons.


14. Infective hepatitis is a disease of the (a) Heart (b) Kidney (c) Liver (d) pancreas


15. Ultra filtration in the kidney takes place in the (a) loop of henle (b) Renal vein (c) Bowman’s capsule (d) Pelvis


16. The function of the lenticel is (a) To remove excess water in the plant (b)To absorb water from the atmosphere (c) For Gaseous exchange (d)To store food


17. Which of the following is the most sensitive spot of the retina? (a) Conjunctiva (b) Cornea (c) Lens (d) Yellow spot


18. The condition known as cretinism is caused by the deficiency of (a) Insulin (b) Thyroxin (c) Adrenalin (d) Vitamin D


19. The space between neurons through which impulses cross by means of chemical reaction are called (a) Axons (b) Ganglia (c) Synapse (d) Dendrites


21. The hormone which tones up the muscles of a person in time of danger is from the (a) Thyroid gland (b) Pancreas (c) Adrenal gland (d) Liver


22. The function of the ossicle bones in the mammalian ear is the (a) Transmission of the vibrations (b) Regulation of pressure (c) Secretion of oil (d) Support of the inner ear


23. The following are necessary for photosynthesis to take place except (a) Chlorophyll (b) Water (c) O oxygen (d) Light


24. Which of the following food substances is digested in the stomach? (a) Carbohydrates (b) Proteins (c) Fats and Proteins (d) Fats and oil


25. All of the following are digestive enzymes except (a) Bile (b) Lipase (c) Pep sin (d) Ptyalin


26.All of the following pairs are the products of sucrose hydrolysis?(a)Glucose +Glucose (b) Glucose + Fructose (c) Galactose +Glucose (d)Fructose +Fructose


27. A secchi disc is used in the determination of (a) Rainfall (b) Tides (c) Turbidity (d) Waves


28. Soil with the finest particles is called (a) Silt (b) Clay (c) Sand (d) Loam


29. Predation is an example of a factor in an ecological system referred to as (a)Edaphic (b)Biome (c) Abiotic (d) Biotic


30. Which of the following factors is not associated with aquatic habitat? (a) Light intensity (b) Wave action (c) Turbidity (d) Humidity


31.The number of individuals in a habitat in relation to the unit space available to each organism is referred to as the (a)Birth rate (b)Mortality (c)Density (d) Frequency


32. Which of the following organisms is a producer? (a) Spirogyra (b) Rhizopus (c) Yeast (d) Minor


33.Changes in energy flow between organisms in a habitat can be represented by a (a)Pyramid of biomass (b) Pyramid of numbers (c) pyramid of energy (d) Food web


34. In a food chain, each stage in the chain is a (a) Chain level (b) Web level (c) Trophic level (d) Consumption level


35. Which of the following processes is not involved in the carbon cycle? (a)Burning (b) Decay (c) Transpiration (d) Respiration


36. The pathway through which nutrient elements are replenished and circulated in an ecosystem is called a (a) Cycle (b) Food chain (c) Food web (d) Krebs’s cycle


37. The change in colour of the chameleon serves as a means of (a) Attraction to the opposite sex (b) Repulsion of the enemy (c) a Camouflage from predator (d) Regulation of the body temperature


38. When large numbers of organisms share limited space and resources the result is (a) Immigration (b) Commensalism (c) competition (d) Extinction


39. The relationship between a herbivore and the bacteria which live in its caecum is known as (a) Parasitism (b) Symbiosis (c) Commensalism (d) Saprophytism


40. Carbon monoxide poisons tissues by (a) Killing the cells (b) Rupturing the blood vessel (c) Combining with tissue cells (d) Combining irreversibly with haemoglobin


41. The farming practice by which an exhausted farmland is left for a number of years before cultivation is known as (a) Crop rotation (b) Continuous cropping (c) Mono-cropping (d) Bush fallowing


42. Which of the following organisms reduces nitrates in the soil to gaseous nitrogen? (a) Euglena (b) Protozoan (c) Denitrifying bacteria (d) Parasitic mould


43. Microorganisms which break down dead organisms and absorb their contents are called (a) Decomposers (b) Consumers (c) Parasites (d) Symbionts


44. The character-producing factors in living organisms are (a) Alleles (b) Genes (c) Chromatids (d) Chromosomes


45. When a person with blood group O has lost much blood due to an accident, he can be given blood from persons who have blood belonging to


(a)Group O only (b) Group A only (c) Group AB only (d) Group A and O only


46. If you cross –breed a tall variety(Tt) of maize with a short variety (tt) ,the ratio of tall to short plants in the offspring will be (a)2:1 (b)1:2 (c) 1:1 (d)1:3


47. Which of the following is an example of discontinuous variation observed in man? (a)Skin colour (b) Tongue rolling (c) Body weight (d) Height


48. Which of the following is not an evidence of evolution? (a)Fossil (b) Anatomy (c) Embryology (d) Genetics


49. The theory that new organs develop in organisms when there is need for them was postulated by (a) Charles Darwin (b) Wallace (c) Jean Lamarck (d) Gregor Mendel


50. Which of the following is the precise location of the gene? (a) Chromosome (b) Centrosome (c) Ribosome (d) Cytoplasm






MOCK UTME BIOLOGY ANSWERS





1. B


2. D


3. C


4. C


5. B


6. C


7. A


8. B


9. B


10. C


11. D


12. C


13. D


14. C


15. C


16. C


17. D


18. B


19. C


20. A


21. C


22. A


23. C


24. B


25. A


26. B


27. C


28. B


29. D


30. D


31. C


32. A


33. C


34. C


35. C


36. A


37. C


38. C


39. B


40. D


41. D






42. C






43. A






44. B






45. A






46. C






47. B






48. D






49. C






50. A













































Thanks for reading McDoglaz Note

Use the comment box below to reach us.

Are you business driven? Do you want your product/service to go viral and reach a large audience? Promote your product on McDoglaz Note by Clicking here Advertise.


Kindly Share our Posts, Sharing is Caring
EmoticonEmoticon